Topul băncilor din România. Cota de piață a creditorii cu capital autohton, în creștere. Ce profit au înregistrat bancherii, inclusiv BNR, în 2023

Topul băncilor din România. Cota de piață a creditorii cu capital autohton, în creștere. Ce profit au înregistrat bancherii, inclusiv BNR, în 2023
Publicat: 20/06/2024, 18:09
Actualizat: 20/06/2024, 18:17

Cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor nete deținute în 2023 este Banca Transilvania, conform Raportului anual al Băncii Naționale a României, dat publicității joi. Creditorul cu capital majoritar privat autohton își menție poziția de lider, ca anul trecut, dar cu active nete în creștere cu 20%. Totuși, podiumul și cotele celor 32 de instituții de credit din sistemul bancar din România, inclusiv sucursale ale unor creditori străini, se schimbă față de clasamentul din 2022. În ceea ce privește profiturile raportate de bancheri, rezultatele au fost, per ansamblu, mai bune decât în anul precedent.

Banca Transilvania, cu capital majoritar privat românesc, este pe primul loc al clasamentului BNR, cu active nete bilanțiere de 161,8 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere de la 133,9 de miliarde de lei la 31 decembrie 2022. În acest an, Banca Transilvania a finalizat și achiziția OTP Bank.

Pe locul 2 vine Banca Comercială Română, cu capital majoritar străin, la fel ca în 2022, ale cărei active nete au sărit anul trecut de pragul de 100 de milioane, ajungând la 108 miliarde de lei (în creștere de la 97,7 miliarde de lei).

CEC Bank, cu capital de stat, urcă pe locul 3 la finalul lui 2023, cu active de 83,4 miliarde de lei (în creștere de la 61,8 miliarde lei), surclasând BRD – Groupe Societe Generale, care era pe podium la finalul lui 2022 cu 71,5 miliarde de lei și a crescut la 81,3 miliarde de lei la 31 decembrie 2023, ocupând acum locul 4.

Pe locul 5 ajunge ING Bank, sucursala a unei bănci străine, cu active de 71,7 miliarde de lei, în creștere de la 63 de miliarde de lei la finalul lui 2022, când era pe locul 4.

Cum s-au schimbat cotele pe piață

Numărul de actori din sistemul bancar românesc la finalul anului trecut s-a menținut față de anul precedent, dar valoarea activelor nete și ponderea entităților autohtone au fost în creștere, potrivit raportului anual al BNR.

Astfel, la 31 decembrie 2023, activele nete bilanțiere ale celor 32 de instituții de credit active din sistemul bancar românesc însumau 803,3 miliarde de lei, în creștere cu 14,6% față de sfârșitul anului 2022.

Din cele 32 de instituții de credit care desfășoară activitate bancară în România, 24 sunt persoane juridice române, iar dintre acestea, 2 au capital majoritar de stat și 22, cu capital majoritar privat. Patru au capital majoritar autohton și 18, capital majoritar străin. Restul de 8 sunt sucursale ale unor instituții de credit, fiind persoane juridice.

Potrivit datelor agregate de BNR, cota de piață în funcție de activul net deținută de instituțiile de credit cu capital majoritar de stat s-a majorat de la 12,1% la 31 decembrie 2022 la 13,7% la 31 decembrie 2023. De asemenea, o creștere ușoară s-a semnalat și în cazul instituțiilor de credit cu capital majoritar privat autohton, a căror pondere în totalul activelor nete s-a majorat de la 19,8% la 20,7% în același interval.

În cazul instituțiilor de credit cu capital majoritar străin, inclusiv sucursalele instituțiilor de credit din străinătate, trendul a fost de scădere a ponderii deținute în sistemul bancar local, de la 68,1% la 65,6%, pe fondul unei creșteri mai modeste a activului deținut de acest segment, de 10,4% comparativ cu o creștere de 23,6% în cazul instituțiilor de credit cu capital majoritar românesc, arată raportul BNR.

Implicit s-a schimbat și cota de piață în funcție de mărimea capitalului, astfel, ponderea instituțiilor de credit cu capital românesc în totalul capitalului sistemului bancar a crescut de la 39,4% la finalul lui 2022 la 41,6% la sfârșitul lui 2023, iar a celor cu capital majoritar străin, inclusiv sucursalele instituțiilor de credit străine, a scăzut ușor de la 60,6% la 58,4% în acest interval.

25 din 32 de bănci au terminat pe plus

Potrivit BNR, profitabilitatea sectorului bancar s-a consolidat, rezultatul financiar fiind superior celui din anul anterior, ponderea instituțiilor de credit care au încheiat anul 2023 cu rezultate financiare pozitive fiind de 78%, respectiv 25 din 32.

Per ansamblu, la finele anului s-a înregistrat un profit semnificativ, în valoare de 13,5 milioane de lei, în creștere cu 34,3%.

Profitul obținut de cele 25 a fost de 13,6 miliarde de lei, în timp ce instituțiile de credit cu rezultate negative au înregistrat o pierdere totală de 118,9 milioane lei.

Comparativ cu anul precedent, performanța financiară la nivelul sistemului bancara crescut cu 34,3% (+3,4 miliarde de lei), determinată în principal de majorarea profitului operațional cu 4,3 miliarde de lei (+32%), atenuată de creșterea cheltuielilor cu impozitul pe profit cu 1,1 miliarde de lei.

Creștere masivă a profitului BNR

Profitul BNR a fost mai mult decât dublu la finalul lui 2023, față de 2022.

În ceea ce privește poziția financiară a BNR, capitalul propriu al instituției a avut un nivel semnificativ pozitiv (34 de miliarde de lei), crescând cu 5% (+1,6 miliarde de lei) față de 31 decembrie 2022 (32,3 miliarde de lei.

BNR a încheiat exercițiul financiar cu un profit 2,4 miliarde de lei, din care a repartizat pentru destinațiile anuale stabilite de lege sumei de 1,9 miliarde de lei, reprezentând cota de 80% din veniturile nete ale băncii.

Apoi, din profitul rămas la dispoziția BNR de 485,7 milioane de lei, suma de 291,4 milioane de lei a fost repartizată pentru majorarea rezervelor statutare ale băncii (reprezentând 60% din profitul rămas după deducerea cotei de 80% din veniturile nete destinate bugetului de stat). Este o creștere cu 124% față de anul precedent.

Profitul rămas, de 194,2 milioane de lei, urmează a fi repartizat în anul 2024 conform prevederilor legale, au transmis oficialii BNR.

Repartizarea sumelor se va face cu următoarea prioritate:

  • a) sursele proprii de finanțare a investițiilor;
  • b) fondul de participare a salariaților la profit;
  • c) rezervele la dispoziția Consiliului de administrație.

La finalul lui 2022, BNR a înregistrat un profit în valoare de 1,08 miliarde de lei, din care cota de 80% din veniturile nete, de 865,8 milioane de lei, a fost regularizată cu bugetul de stat.

După repartizarea cotei de 60% pentru majorarea rezervelor statutare (129,7 milioane lei), a rămas suma de 86,4 milioane de lei care a fost repartizată în anul 2023 conform legii.

DOCUMENT – BNR RAPORT ANUAL 2023

Citiți și:

Consiliul Concurenței analizează preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank. Ce cotă de piață ar urma să dețină bancherii italieni în România

BNR a menținut dobânda-cheie la 7%, în a unsprezecea ședință consecutiv. Estimările băncii centrale privind evoluția inflației în acest an

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Mai mulți români au fost implicați în incendiile de vegetație din Turcia. Panică și haos...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Doliu național! Marea actriță a României e acum în ceruri: Toți cei mari au fost...
Doliu în cinematografia românească! Celebra actriță s-a stins din viață pe neașteptate. Despre cine e...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Anda Adam a îmbrăcat rochia de mireasă! Suma uriașă pe care artista a dat-o pentru...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
„Particulele-fantomă” ar putea fi secretul din spatele celor mai grele elemente din Univers
×